Hvordan skrive CV

Å skrive en god CV kan virke uoverkommelig for mange. Vi viser deg hvordan!

CVen er selve ryggraden i søknaden din. Den skal presentere arbeidserfaring, utdanning og egenskaper på en ryddig og lettlest måte. En CV er stort sett enda mer regelbundet enn selve søknaden, men også her finnes det unntak. Å sette opp en CV kan være virke vanskelig og unødvendig kronglete. Her viser vi deg våre beste tips og triks for at du skal få en fantastisk CV.

Abstrakt eksempel på en CV

Overskrift

Allerede i overskriften begår mange den første synden. De fleste av oss har blitt opplært til at overskriften på en CV skal være enten CV eller Curriculum Vitae. Dette er for lengst utdatert og noe du uten konsekvenser kan slutte med. Istedenfor bør du benytte overskriften til å skrive ditt eget navn i store typer.  Da vil personen som leser CVen tydelig se avsender og huske deg bedre enn de som har brukt den tradisjonelle overskriften.

Under overskriften kan du plassere personinformasjon som fødselsdato, adresse, telefonnummer og e-postadresse. Det var før vanlig å legge ved sivilstatus, men dette blir mindre og mindre vanlig. Ta det med om du ser det relevant for jobben du søker. For eksempel kan det at du har barn telle positivt for en jobb som dagmamma.

Oppsett

En CV skal settes opp i omvendt kronologisk rekkefølge. Det vil si at det du har gjort sist skal stå først. Om du skal liste opp din utdanning eller arbeidserfaring først, strides de lærde. Vårt tips er at du begynner med den delen som er mest relevant for stillingen du søker. Når du skal liste opp begynner du med stillingstittelen eller studiegraden, og deretter arbeidsstedet eller studiestedet. Det kan være fint å skrive en kort forklaring av hva du gjorde på stedet under dette. Husk at arbeidsgiver umulig kan vite om du kokte kaffe eller om du var ansvarlig for flere prosjekter på arbeidsplassen. Sørg for å få fram det som er relevant for stillingen. Under følger et eksempel på oppsett:

Eksempel

Jun 2016 – Aug 2018        Butikkmedarbeider, Kiwi Bygdøy Allé
Satt i kassen, plassering av varer og var låseansvarlig. Tok også ansvar for vareleveranser i butikken.

Mange velger å ha med et eget punkt for nøkkelkvalifikasjoner i sin CV. Dette er helt og holdent valgfritt, men kan hjelpe deg med å sette fokus på kvalifikasjoner du har som kan være utslagsgivende for gjennomføringen av jobben du søker. Hvis du ønsker å ha med en slik del anbefales det å sette den opp på toppen, ovenfor arbeidserfaring og utdanning. Det er viktig at du skriver ned nøkkelkvalifikasjoner som er viktig for jobben du søker. Unngå ihjelbrukte utsagn som: ”jobber godt i team” eller: ”selvstendig. Disse utsagnene har arbeidsgiver sett så mange ganger at det sier lite om deg som person.

Mann med laptop ser inn i kamera

Løft fram det viktigste

For mange er CVen en oppramsing av alt de har gjort, fra A til Å. Hvor mye du skal ha med i en CV spørs på hvilken stilling du søker på og hvor mye erfaring du har fra før. Ungdommer kan tillate seg å ta med ungdomsskole og videregående i mangel på annen erfaring, men i jobber hvor det forventes mer erfaring bør du begrense deg til fagutdanning og/eller høyere utdanning. Som du ser er det et vurderingsspørsmål om hvor mye som skal med. Dersom du vurderer å kutte en del kan det være lurt å spørre seg om den er relevant for stillingen. Er den ikke det, kutter du den ut.

Dersom du har hatt en jobb eller utdanning som er spesielt relevant for stillingen du søker er det ikke noe i veien for å bruke mer plass på disse. Husk at CVen skal være et innsalg til intervju og ikke livshistorien din.

Spill av farger

Farger og grafikk

Om du lager CVen fra bunnen selv eller om du bruker en mal, så er ofte spørsmålet om man skal bruke farger eller grafikk for å friske opp CVen sin og skille seg ut. Dette beror veldig på hvem som skal lese søknaden din. Tenk på hva slags selskap du sender søknaden din til. Du bruker ikke samme ord og uttrykksmåter når du snakker med bestemoren din som når du snakker med vennene dine. En søknad kan både være med grafikk og farger eller bare tekst. Det viktigst er at du prøver å snakke ”språket” til bedriften du sender den til. Ved å gjøre dette viser du at du forstår bedriftskulturen og at du har bransjeforståelse.

En fin huskeregel å ha med seg er at en CV skal på en enkel og lesevennlig måte gi en presentasjon av hvem du er og hva du har gjort. En arbeidsgiver vil sette pris på en CV som er lett å finne fram i.

Bilde

Det blir mer og mer vanlig å legge ved bilde i CVen. Et bilde kan gi et ansikt på søkeren og gi arbeidsgiveren enda en krok å henge søknaden på. Dersom du ønsker å legge ved et bilde er det viktig at det er et profesjonelt bilde mot en nøytral bakgrunn. Arbeidsgiver er ikke interessert i å se et beskåret bilde fra en fest eller en selfie. Dette sender søknaden din med ekspressfart mot søplekassa. Hvis du kun har slike bilder bør du vente med å vise ansikt til et eventuelt intervju.

Referanser og attester

Du vil fortsatt finne mange artikler som tipser deg om at du bør legge med 2-4 referanser i CVen. Det er en fin ting å gjøre, men er ikke lenger nødvendig. Det er langt mer vanlig i dag å skrive at referanser oppgis ved forespørsel. Dette hindrer at referansene dine blir nedringt dersom du søker flere jobber. I tillegg er dette en godt innarbeidet praksis som arbeidsgivere har forståelse for.

Dersom du velger å legge ved, eller skal ettersende, referanser teller det positivt at det er fra de seneste arbeidsforholdene. Prøv å få din nærmeste leder til å stille som referanse, det er han eller henne som vet mest om deg og hvordan du fungerte i jobben.

Attester sendes vanligvis på forespørsel. Du trenger ikke legge ved attester og kursbevis i søknaden din, med mindre det er etterspurt.

Portrettbilde av dame i business-klær