Bytte jobb? Vi lærer deg å skrive en søknad som skiller seg ut!
Hvorfor er jobbsøknaden så viktig? En god jobbsøknad er kanskje ditt viktigste våpen i kampen om en ny jobb. Ofte er søknaden den første barrieren på veien mot en ny arbeidsplass. For en arbeidsgiver er du på dette stadiet foreløpig ikke mer enn en søknad i en alt for stor søknadsbunke. Derfor er det viktig at du vier både tid og oppmerksomhet på å skrive en søknad som skiller seg ut og svarer på hva som etterspørres i utlysningen av stillingen. Her vil vi ta for oss de beste rådene og triksene du burde vite om før du begynner din søknadsskriving.
Innledning
Som alle andre tekster må jobbsøknaden ha en innledning. Innledningen er med på å sette tonen for resten av søknaden. Det er på mange måter jobbsøknadens håndtrykk, så her er det viktig å gjøre et godt førsteinntrykk. Hvor leken man kan være med innledningen beror på hvilken stilling du søker på. Dersom du søker på stillingen som grafisk designer kan du tillate deg en mer kreativ tilnærming enn om du søker på et mer konservativt yrke som finansanalytiker.
En god innledning skal overbevise arbeidsgiver om å lese videre og gi et kort innblikk i hvem du er. En vanlig felle mange havner i er at de blir for formelle i innledningen og tyr til standard formuleringer. Mange føler seg tryggere med en slik formulering, men faktum er at dette blir sett på som latskap og lite kreativt hos mange arbeidsgivere. Dette er spesielt negativt i stillinger der kreativitet er en del av egenskapene som søkes. I innledningen bør du fortelle kort om din motivasjon for å søke på jobben og hvorfor du er rett kandidat. Se på det som en mini-søknad i søknaden, som skal inneholde hvem du er, hvorfor du søker og hvorfor du er rett person.
Dersom du søker på flere jobber bør du skrive søknader tilpasset hver jobb. Skriv heller færre spesialiserte søknader enn å massesende ut en søknad. Skal du først gå for å sende samme søknad til flere bedrifter må du huske å bytte ut navn og generell info. Å skrive feil bedriftsnavn sender søknaden din rett i makuleringsmaskinen.
Hoveddel
Hoveddelen er din sjanse til å utdype hvorfor du ønsker jobben og hvorfor du er den rette kandidaten. Dette kan være tidligere arbeidserfaringer, kurs, utdanning eller lignende. Benytt sjansen til å trekke inn relevante innslag fra CVen, og argumenter for hvordan disse erfaringene kan være av betydning for jobben du søker. Dette er ikke stedet for å liste opp alle tidligere arbeidsgivere og kurs du har tatt, det har du CVen til.
Når en arbeidsgiver leser en jobbsøknad er det noen spørsmål som stort sett går igjen hos de fleste:
Er søkeren kvalifisert for jobben?
Er søkeren motivert for jobben?
Hvordan vil søkeren passe inn på arbeidsplassen?
Ta høyde for at dette er spørsmål som bør besvares i en god søknadstekst. Ikke bare snakk om hva du tidligere har gjort, men også om hvordan du tror du vil fungere i stillingen og hva du kan bidra med. Dette er tross alt det en arbeidsgiver ønsker svar på da han/henne utlyser en stilling.
Når du skal skrive om deg selv gjør du deg selv en tjeneste ved å unngå floskler som: ”trives med å jobbe i team, men jobber også godt på egenhånd”. Dette forteller ikke mer om deg enn at du har brukt lite tid på søknaden. Prøv å knytte dine erfaringer og din personlighet opp mot bedriften og stillingen du søker på.
Til slutt er det også viktig at du viser noe kunnskap om bedriften du søker hos. Det er ikke forventet at du skal kunne alt før du er ansatt, men vis at du har satt deg godt inn i bedriftens virke. Dersom stillingsannonsen eksplisitt stiller deg et spørsmål er svaret på dette en fin måte å runde av hoveddelen.
Avslutning
Nå er det på tide å samle trådene. En avslutning bør oppsummere hovedpoengene i teksten og minne arbeidsgiver på hvorfor du er rett kandidat. Den bør legge spesielt vekt på din motivasjon for å søke stillingen og hvorfor bedriften skal velge akkurat deg. Her er det lov å uttrykke seg fargerikt som for eksempel: ”denne jobben virker som skapt for meg som …”. Ved å vike litt fra formelen kan man framstå enda mer unik og motivert for jobben enn andre søkere.
Til slutt kan du skrive litt om når du kan tiltre og om hvordan du kan nås. Avslutningen trenger ikke være spesielt lang, men skal runde av søknaden og minne arbeidsgiver på at dette var en god kandidat.
Noen tips til slutt
Grunnen til at du ikke finner mange eksempler i denne teksten er at du bør prøve å utforme søknaden ut i fra ditt eget hode. Arbeidsgivere leser ofte over hundre søknader per stilling. Dette betyr at den fiffige og spenstige formuleringen du fant på nett garantert er brukt i flere søknader. Dette gjør at søknaden din framstår som lite seriøs.
Når du skriver søknaden bør du være obs på hvem du skriver den til. Tilpass den språklige tonen til stillingen og firmaet. Er du usikker på hvordan bedriftskulturen er i firmaet kan du finne ut mye ved å gå inn på firmaets hjemmeside og sosiale medier.
Sjekk søknaden for skrivefeil og upresist språk. Les gjennom søknaden selv, både høyt og inni deg. Når du er ferdig med det kan det være lurt å få en venn eller familie til å ta en titt med friske øyne. Det er ikke noe som kommuniserer hastverk og latskap mer enn skrivefeil som enkelt kunne vært rettet opp.
Sist men ikke minst: ikke gi opp søkingen selv om du møter litt motgang. Uansett hvor finspisset søknad du har skrevet vil det alltid være noe flaks og tilfeldigheter i bildet. Lykke til!